A szőlő legfontosabb betegségei, kártevői

Főbb betegségei:

  • Szőlő peronoszpóra

  • Szőlő lisztharmat

  • Szürkepenész

1. Szőlő peronoszpóra
Egyik legveszélyesebb szőlőbetegség, akár néhány nap alatt megsemmisítheti a termés nagy részét. Fiatal leveleken sárgás-zöld olajfolt keletkezik. Idősebb leveleken mozaikos fodrosodás figyelhető meg. A fertőzött levelek elszáradnak, majd lehullnak. A szőlőfürtök zsendülésig fogékonyak a fertőzésre. A kezdeti fertőzéshez legalább 10Co és 10 mm csapadék szükséges. Járványveszély a hosszantartó csapadék hatására alakul ki. Védekezni réztartalmú szerekkel lehet ellene.

2. Szőlőlisztharmat
A szőlőlisztharmat minden zöld növényi részt károsít. Fehér, lisztszerű bevonatot képez a leveleken, további fertőzés átterjed a szőlőbogyókra, amelyek súlyos fertőzés esetén megrepednek, táptalajt adva egyéb kórokozóknak. Kialakulásához ideális feltétel a 15-25Co-os hőmérséklet, valamint a mérsékelt páratartalom.
Védekezni ellene kontakt és felszívódó szerekkel lehet.

3. Szürkepenész
A gomba sebeken keresztül jut a növényekbe, ilyenek a rovar okozta sérülések, lisztharmat okozta felrepedt bogyók, jégkár. A fertőzés során, mind a zöld, mind a már beérett bogyók is rothadásnak indulnak. Az ép bogyókon rothadás a nemes rothadás. Néhány szőlőfajta hajlamos a nemes rothadásra. Ebből készül az aszú. A kritikus időszak a virágzás végétől a szüret időpontjáig tarthat, ezért  többszöri védekezés szükséges.

Főbb kártevői:
- szőlő levélatka
- szőlő gubacsatka
- tarka szőlőmoly
- nyerges szőlőmoly
- szőlőilonca

1. A szőlő levélatka is és a szőlő gubacsatka is áttelelés után, áprilistól kezdi károsítani a szőlőtőkéket. A szőlő levélatka visszafogja a növényt a fejlődésben, a levelei eltorzulnak. A szőlő gubacsatka jellemző tünete a levél színén keletkező gubacsok, a levelek felpúposodnak. Mindkét kártevő ellen lemosó permettel (tél végén) és atkaölő szeres permetezéssel lehet védekezni.

2. A tarka szőlőmoly és a nyerges szőlőmoly báb formában telel át. A száraz, meleg időjárást kedvelik. Megrágják a fürtkezdeményt, illetve a bogyókban is kárt tesznek. Több nemzettsége miatt a rovarölő szeres permetezést többször kell elvégezni.

3. A szőlőilonca egy nemzedékes, lárva alakban telel át. A leveleket, hajtásokat összeszövi, azok védelmében táplálkozik. Tavasszal az áttelelt hernyók ellen, nyáron a lárvakeléskor kell védekezni ellenük.

 

 

 

 

 

Gyökeres szőlőoltvány nagy fajtaválasztékban Abasárról! Kiváló szaporító anyagok, fertőzésmentes szőlőoltványok, fajtatisztaság!
Copyright © 2009 abaszolo.hu - Minden jog fenntartva